top of page

Nyttige tips før vinteropplag:

 

Tøm løse bensintanker for bensin før vinteren. Bensin er i dag "ferskvare" og er kun holdbar i et par mnd. En annen ting som ofte oppstår med bensin lagret over vinteren er at det blir kondens som utvikler vann. Når du da begynner å bruke av denne bensinen sesongen etter vil det skje rystninger i tanken som gjør om alt vannet til små vannperler som flyter rundt i tanken og blir med inn i motoren. Når en vannperle kommer inn i forgasseren kan dette medføre motorstopp. I verste fall kan det gå gjennom forgasser og inn i motoren. Kommer det nok vann inn her kommer motor til å skjære seg.

 

Faste bensintanker bør tilsettes et spesialstoff som gjør at bensinen holder seg og at det minsker risikoen for kondens. De fleste motorer i dag bør startes opp på ny bensin. Derfor er det lurt å ha lite bensin på tanken når du setter bort båten før vinteren.

Puter anbefales å ta ut av båten for lagring innendørs. Det blir ofte kondens i båten om vinteren og da blir det jordslag i putene som er vanskelig å få bort samtidig som det lukter vondt.

Tauverk. Ta inn tauverk og putt det i vaskemaskinen, heng opp til tørk, så har du rene og fine tau til neste sesong.

Fendere: Ta inn og rengjør. Fendere blir ofte møkkete.

 

Vi har her nevnt noen viktige punkt vedrørende høstkonservering uavhengig av type motor / installasjon.Derfor kan enkelte punkt utelukkes: For eksempel punkt 2 dersom du har en 2 takt påhenger.

1  - Smøring av smørepunkter i henhold til instr. bok Motor og evt. propellaksel/lager.

2  - Bytte olje på motor.

3  - Bytte oljefilter.

4  - Bytte olje på gear/drev - Drev bør lagres innendørs.

5  - Kontroll av kjøleveskenivå, kuldebestandighet i antall grader. En lyspære under motorkassa i vinterhalvåret kan være nok til å holde frost og fuktighet unna.

6  - Kontroll av termostat.

7  - Kontroll av vakumventil.

8  - Kontroll og justering av drivreimer.

9  - Kontroll av batteries tilstand - Syrevekt. Med en fluke kan du lett kontrollere/måle ladespenningen på batteriet. Batteriet bør lagres innendørs og da under vedlikeholdslading.

10 - Kompresjonstest - Bensinmotorer.

11 - Kontrollere stifter og plugger - Eventuelt foreta justering/skifte.

12 - Kontrollere/justere tomgangsturtallet.

13 - Skifte dieselfilter(e).

14 - Konservering av saltvannskjølesystem.

15 - Se etter olje-/vannlekkasjer.

16 - Tømme vannskiller(e) for vann - Bør også kontrolleres flere ganger i løpet av sesongen. Båten bør vinterlagres med full drivstofftank(er) for å hindre kondens.

17 - Kontroller at motoren går lett inn/ut av gir. Fungerer eventuelt tilt mekanismen tilfresstillende - Få en venn til å se etter lekkasjer når denne kjøres opp/ned.

18 - Bytte eventuelt zinkanoder på kjølesystem/gear/drev/propellaksel.

19 - Puter, redningsvester, kallesje og annet som kan få jordslag lagres innendørs.

20 - Rengjøre båten innvendig/utvendig.

21 - Bunnkran stenges, men vær obs. på at kondens kan medføre mange liter vann.Pakk ikke inn båt/utenbordsmotor hermetisk i plast, men la det være igjen en åpning for så å unngå kondens.

22 - Tøm ferskvannstank(er) for vann og dersom du i denne forbindelse åpner vannkranen i vasken slippes det luft til og du får også ut vannet som ligger i slanger, koblinger og pumpe.

Sjursvika Båtforening

bottom of page